Meer over HET PROJECT

Waarom

dit project ?

Waarom

dit project ?

Waarom

dit project ?


In België leven naar schatting 50 000 mensen met diabetes type 1. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem de insuline-producerende cellen in de pancreas aanvalt. Hierdoor is er levenslang nood aan insulinetoediening via pen of pomp, waarbij de hoeveelheid insuline aangepast wordt naargelang de huidige en voorspelde bloedsuikerwaarden. Het vinden van het juiste evenwicht blijft echter een uitdaging, aangezien deze bloedsuikerwaarden beïnvloed worden door tal van factoren zoals maaltijden, fysieke activiteit, stress en ziekte.

Ondanks de grote vooruitgang sinds de ontdekking van insuline 100 jaar geleden, blijft het voor veel mensen met diabetes type 1 moeilijk om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Naast insuline, is een gezonde levensstijl met regelmatig fysieke activiteit, één van de belangrijkste pijlers binnen de diabetesbehandeling. Dat fysieke activiteit wel degelijk voordelen biedt, werd al meermaals door onderzoek en praktijk aangetoond. Maar fysieke activiteit bemoeilijkt ook de diabetesbehandeling aangezien er een heel grote variabiliteit is in de respons van de bloedsuikerspiegel op fysieke activiteit tussen mensen met diabetes type 1, maar ook binnen één en dezelfde persoon. Factoren die een invloed hebben op de bloedsuikerschommelingen tijdens fysieke activiteit zijn onder andere de hoeveelheid insuline en koolhydraten in het lichaam op het moment van de fysieke activiteit, het type activiteit, alsook de intensiteit en duur van de activiteit.  

Tot op heden bestaan er geen ideale richtlijnen voor mensen met diabetes type 1 om de bloedsuiker onder controle te houden tijdens en na fysieke activiteit. Er zijn algemene richtlijnen beschikbaar, maar deze zijn niet persoonsspecifiek of niet gebaseerd op historische gegevens van de persoon. Deze algemene richtlijnen werken dus niet voor alle mensen, in alle situaties en bij de verschillende soorten fysieke activiteiten. Daarom heeft iedere persoon met diabetes type 1 nood aan gepersonaliseerd advies over de insulinedosering en koolhydraatinname bij momenten van fysieke activiteit. Grote datasets die gegenereerd worden door insulinepompen, slimme insulinepennen en continue glucosesensoren kunnen hierbij helpen, maar vaak ontbreken de effecten van fysieke activiteit in het dagelijkse leven waardoor het moeilijk is om de oorzaak van de bloedsuikerschommelingen vast te stellen.

Door gebruik te maken van artificiële intelligentie, kunnen we patronen identificeren in de bloedsuiker wat de insulinedosering, koolhydraatinname en fysieke activiteit betreft. Dit zal zowel mensen met diabetes type 1 als de zorgverleners helpen om een beter inzicht te krijgen in de relatie tussen de bloedsuiker, insulinedosis, koolhydraatinname en fysieke activiteit, wat het personaliseren van adviezen voor het sporten met diabetes type 1 vereenvoudigt. Deze adviezen kunnen opgenomen worden in beslissingsondersteunende systemen om zodoende de diabetescontrole te optimaliseren en mensen meer zelfvertrouwen te geven wanneer ze fysiek actief zijn of aan sport doen.

Mensen met diabetes type 1 hebben dus behoefte aan een applicatie dat zowel gegevens van de diabetescontrole als gegevens van fysieke activiteit verzamelt, en proactief kan adviseren om te lage en te hoge bloedsuikerwaarden te voorkomen tijdens en na momenten van fysieke activiteit. De slimme diabetesassistent speelt hierop in doordat met behulp van artificiële intelligentie een visueel aantrekkelijke tool ontwikkeld wordt dat het effect van fysieke activiteit op de bloedsuiker meeneemt om advies te geven over insulinetoediening en koolhydraatinname rond fysiek actieve momenten. De slimme diabetesassistent introduceert hiermee artificiële intelligentie in de diabeteszorg en speelt daarmee in op een duidelijk maatschappelijke vraag.

Hoe pakken we

dit project aan?

Hoe pakken we

dit project aan?

Hoe pakken we

dit project aan?


1

Personen met diabetes type 1 betrekken bij het project 

Via focusgroepen willen we personen met diabetes type 1 (vanaf 18 jaar) die gebruik maken van een insulinepomp of een insulinepen, die gebruik maken van glucosesensoren (denk FreeStyle Libre, Dexcom, Medtronic, etc) en die aan lichaamsbeweging doen aan het woord laten om hun noden rond diabetes type 1 en fysieke activiteit te kunnen uiten en om concrete oplossingen en wensen voor de slimme diabetesassistent te laten omschrijven. Naasten zijn ook steeds welkom.


We zullen in elke Vlaamse provincie focusgroepen organiseren met 10 tot 15 deelnemers per focusgroep. Elke focusgroep start met een toelichting van artificiële intelligentie, ook wel afgekort als AI, in de diabeteszorg en hoe met behulp van AI allerhande gegevens in een applicatie gebundeld kunnen worden. Aan de hand van visualisaties zal aan de deelnemers input gevraagd worden over hoe zij AI in hun leven als persoon met diabetes type 1 kunnen voorstellen, welke barrières zich kunnen opwerpen, aan welke verwachtingen deze AI moet voldoen, op welke manier zij graag visualisaties van hun gegevens krijgen, en zijn er aspecten die liefst extra naar voor moeten komen (bv. veel voorkomende lage bloedsuikerwaarden). Verder zal er gepeild worden naar de individuele motivatie binnen een chronische aandoening en wat deze mensen kan ondersteunen om hun zelfmanagement en welzijn te bevorderen.


Resultaten van de focusgroepen zullen gebruikt worden in de ontwikkeling van de slimme diabetesassistent, en teruggekoppeld worden naar de deelnemers en het brede publiek.

2

Ontwikkeling van de slimme diabetesassistent 

Via informatie uit de focusgroepen zullen ontwikkelaars van UC Leuven Limburg in samenspraak met de dienst Endocrinologie van UZ Leuven vormgeven aan de slimme diabetesassistent. Op basis van de SCRUM-methodologie zullen de onderzoekers de functionele eisen voor de slimme diabetesassistent opstellen. SCRUM is een innovatieve ontwikkelmethode waarmee systeem- en softwareontwikkeling kan worden gepland via een interactieve doelgerichte ontwikkelcyclus. Dit laat ons toe om in een vroeg stadium met de personen met diabetes type 1 te interageren, om feedback te krijgen en om een iteratieve ontwikkeling van de slimme diabetesassistent te hanteren.

3

Delen van info over artificiële intelligentie in de diabeteszorg 

Het verspreiden van projectresultaten en algemene info rond het gebruik van artificiële intelligentie bij sporten met diabetes type 1 is een belangrijke pijler van dit amai! Vlaanderen project. We zullen dit op een behapbare manier verspreiden naar het brede publiek van personen met diabetes type 1 alsook hun naasten en geïnteresseerden. Mogelijke onderwerpen zijn het gebruik van artificiële intelligentie in de diabeteszorg, hoe verloopt de opbouw van de slimme diabetesassistent, wat komt er allemaal kijken bij het gebruik van artificiële intelligentie, resultaten van de focusgroepen en visualisaties/demo van de slimme diabetesassistent.


De verspreiding van deze interessante info zal gebeuren via de social mediakanalen van de projectpartners, alsook via nieuwsbrieven. Via projectpartner Health House kunnen we rondleidingen aanbieden binnen dit thema in de gebouwen van Health House, evenals de livestream van een panelgesprek omtrent dit topic. Schrijf je zeker in op de nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden van deze initiatieven.

Share by: